امارگير وبلاگامارگير سايتتقويم و ساعت
X
تبليغات
آموزش پخت غذای سنتی شیراز - شکر پلو

بلاگ فام

مجله بیگول

  • نویسنده :
  • بازدید : 18 مشاهده
  • دسته بندی : اشپزی ,

یکی از غذاهای سنتی و لذیذ شیراز غذای خوشمزه آن شکرپلو است که در زمان ایام خاص هم به عنوان نذری پخته و بین افراد تقسیم میشود. این پلو با یک خورش قیمه لذیذ و خوش رنگ و سالادمخصوص خود شیراز سرو میشود.

شکر پلو شیرازی، یک غذای سنتی و اصیل ایرانی است که معمولا آن را در مجالس مهم و بزرگ عزا و عروسی به همراه مرغ، گوشت بره یا گوشت گوسفندی و انواع خورش سرو می‌کنند. شکر پلو همچنین از نذری‌های پرطرفدار در ماه مبارک رمضان و محرم در شیراز به شمار می‌آید و اگر از آن دسته افرادی هستید که به طعم شیرینی در غذا علاقه دارید و از غذاهایی چون شیرین پلو خوشتان می‌آید، بدون شک عاشق شکر پلو خواهید شد.

با اینکه شکر پلو یک غذای مجلسی و رسمی است، طرز تهیه آن مشکل نیست. این غذای خوشمزه از برنج، شکر، خلال نارنج، پوست پرتقال یا پوست نارنگی، خلال بادام و پسته، زعفران، گلاب، نمک، روغن و زردچوبه تشکیل می‌شود و معمولا آن را با سالاد شیرازی و خورش قیمه سرو می‌کنند. شکر پلو شیرازی از نظر ظاهری شباهت زیادی به شیرین پلو، مرصع پلو، مانی پلو و هویج پلو دارد؛ اما طرز تهیه آن کمی متفاوت است. شکر پلو را می توان در وعده هایی غذایی مختلف سرو کرد.

موادلازم: برای 6 نفر

800 گرم شکر

1 کیلوگرم برنج

2 قاشق غذاخوری روغنی

1 قاشق چای‌خوری زعفرانی

1 پیمانه گلاب

خلال نارنج، پوست نارنگی یا پرتقال به مقدار لازم

خلال بادام و پسته به مقدار لازم

نمک و زردچوبه به مقدار لازم

خورش قیمه و سالاد شیرازی برای سرو

طرز تهیه :

برنج را از حداقل 4 ساعت قبل در آب ولرم و مقداری نمک خیس کنید.

آماده‌سازی خلال‌ها: یک پیمانه آب را در قابلمه بریزید و مقداری شکر به آن اضافه کنید. قابلمه را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا آب به جوش بیاید.

خلال نارنج، پوست نارنگی یا پوست پرتقال را در یک قابلمه دیگر پر از آب جوش بریزید. سپس آن‌ها را آبکش کنید. این کار را سه بار تکرار کنید تا تلخی خلال‌ها کاملا گرفته شود.

خلال نارنج، پوست نارنگی یا پوست پرتقال آبکش شده را به مدت 5 دقیقه در قابلمه آب و شکر بریزید و بجوشانید تا شیرین شوند.خلال را از آب و شکر دربیاورید.

خلال بادام و پسته را در مقدار کمی گلاب برای نیم ساعت خیس کنید تا کمی نرم شوند و عطر گلاب را به خود بگیرند. سپس آن‌ها را آبکش کنید.

خلال بادام و پسته را به خلال پوست نارنگی یا پوست پرتقال بیفزایید.

خلال‌ها را در مقداری روغن روی حرارت متوسط تفت دهید و برای تزئین پلو کنار بگذارید.

طرز تهیه : شهد شکر پلو

شکر را در قابلمه‌ای جداگانه با 2 لیوان آب و گلاب برای 5 دقیقه بجوشانید تا شکر غلیظ شود و به صورت شیره در بیاید.

زعفران را با مقداری آب جوش مخلوط کنید و به شکر بیفزایید. سپس 2 قاشق غذاخوری روغن در آن بریزید. شهد را کنار بگذارید.

آماده‌سازی برنج: یک قابلمه نسبتا بزرگ را تا نیمه آب کنید و روی حرارت قرار دهید تا آب به جوش آید.

آب برنج را خالی کنید و آن را در قابلمه آب در حال جوش بریزید. مقداری زردچوبه به آن اضافه کنید. اجازه دهید تا برنج به مدت 8 تا 10 دقیقه بپزد. پس از اینکه دانه‌های برنج کمی نرم شدند اما هنوز مغز آن‌ها سفت بود، برنج را آبکش کنید.

کف قابلمه مورد نظر مقداری روغن بریزید و روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا روغن داغ شود. سپس ته دیگ مورد نظرتان را در آن بچینید و برنج را روی آن بریزید. درب قابلمه را بگذارید و اجازه دهید تا برنج برای 20 دقیقه دم بکشد.

قبل از دم کشیدن کامل برنج، آن را با کمک کفگیر به آرامی به یک آبکش منتقل کنید. زیر آبکش یک سینی قرار دهید و نیمی از شهد آماده شده را به آرامی روی برنج بریزید و مخلوط کنید.

برنج را دوباره دم کنید و پس از 20 دقیقه، بقیه شهد به ‌علاوه شهد باقیمانده در سینی را روی برنج بریزید. توجه کنید که در این مرحله شعله گاز باید کم باشد.

پس از گذشت 20 دقیقه از ریختن شهد، شکر پلوی شما آماده است.

طرز تهیه : خورش قیمه

لپه را خیس کنید. سپس یک پیاز را پوست بگیرید و نگینی خرد کنید. پیازها را در مقداری روغن تفت دهید تا نرم شوند. در ادامه، گوشت قیمه‌ای را در پیازها بریزید و کمی تفت دهید. لپه‌ها را آبکش کنید و در مخلوط گوشت و پیاز بریزید و کمی تفت دهید تا بوی خامی لپه گرفته شود. رب گوجه فرنگی را همراه با روغن و فلفل در ظرفی دیگر سرخ کنید و به گوشت و لپه بیفزایید. سپس در قابلمه آب بریزید و اجازه دهید تا خورش قیمه روی حرارت ملایم جا بیفتد. در اواخر پخت، نمک و زعفران دم‌کرده را به خورش قیمه اضافه کنید.

شکر پلوی شیرازی را با خلال بادام، پسته و پوست نارنگی تزئین کرده و با خورش قیمه و سالاد شیرازی سرو کنید.

برای خیس کردن برنج، به ازای هر پیمانه برنج، 2 پیمانه آب و یک قاشق غذاخوری نمک نیاز است.برنج را زمانی آبکش کنید که دانه‌های آن از حد معمول سفت ‌تر باشند. در مرحله هم زدن برنج و شهد دقت کنید که برنج شفته نشود و نشکند.در مرحله دوم ریختن شهد روی برنج حتما از شعله پخش‌کن استفاده کنید، زیرا شربتی که به ته قابلمه می‌رود خیلی زود می‌سوزد. طبخ شکرپلو مشکل نیست، اما در مرحله دم کردن بعد از ریختن هر مرحله از شهد، باید دقت کنید که ته دیگ نسوزد.ته دیگ شکر پلو شیرازی به علت رسوب شیره شکر سفت می‌شود و احتمال سوختن آن هم زیاد است، به همین علت این پلو را معمولا بدون ته دیگ درست می‌کنند.اگر از قابلمه تفلون برای دم دادن برنجی که شهد به آن اضافه کرده‌اید، استفاده کنید، یک ته دیگ بسیار خوشمزه بدست میاورید. میزان شکر را بنا به ذائقه خود، کم یا زیاد کنید. شما می‌توانید کمی پودر دارچین روی دیس شکر پلو بپاشید.معمولا اگر برنج زیاد باشد، برنج را به آبکش منتقل نمی‌‌کنند و هر دوبار شهد را روی برنج می‌ریزند و به روش بخار پز دم می‌کنند.برخی افراد، بخصوص قدیمی‌ها برنج آبکش کرده را به همراه شهد زعفران و خلال بادام به صورت لایه به لایه در قابلمه می‌ریزند و دم می‌گذارند. آن‌ها در نیمه‌های دم کشیدن، قابلمه برنج را تعویض می‌کنند یا به اصطلاح «قابلمه به قابلمه» می‌کنند. این کار باعث درست شدن یک ته دیگ بسیار خوشمزه می‌شود. سپس قابلمه جدید را روی شعله می‌گذارند تا ادامه طبخ انجام شود.شکر پلوی شیرازی معمولا با خورش قیمه خورده می‌شود. برخی افراد مرغ یا گوشت را لای شکر پلو می‌گذارند تا همراه با آن دم بکشد.هر چقدر زعفران بیشتری استفاده کنید برنج شما خوشرنگ‌تر می‌شود.

شکر پلو یکی از غذاهای خوشرنگ و لعاب شیراز است که معمولا در مجالس و ایام محرم به همراه انواع خورش سرو می‌شود. این پلوی مخصوص به محض آمدن سر سفره همه چشم‌ها را به خود خیره خواهد کرد و با عطر و بوی بی‌نظیر زعفران و گلاب، دل همه را خواهد برد.

خلال بادام، پسته و پوست نارنگی در کنار زعفران،از رنگ‌های سبز، سفید، زرد و نارنجی را به این غذا میدهد.


نظرات ارسال شده

نام
ایمیل (منتشر نمی‌شود) (لازم)
وبسایت
:) :( ;) :D ;)) :X :? :P :* =(( :O @};- :B /:) :S
نظر خصوصی
کد امنیتی
شرکت در دوره های آموزشی